September 2023 – Ontdek het perfecte Yoga Leesvoer 

Lezen: You hate it or you love it. Als kind verslond ik boeken en ging ik bijna wekelijks naar de bieb om nieuwe boeken uit te zoeken. Na de verplichte literatuurlijst op de middelbare school was het plezier in lezen naar een vriespunt gedaald en heb ik zo’n 10 jaar amper gelezen. Gelukkig heb ik inmiddels de puberale recalcitrantie achter me gelaten en heb ik het plezier in lezen weer helemaal teruggevonden.

Vaak lees ik 2 boeken tegelijk, een roman en een non-fictie boek. De non-fictie gaat vaak over een onderwerp wat me interesseert of juist irriteert. Een zeer afwisselende collectie: van de autobiografie van Johan Derksen tot de Poepdokter (ondertitel: gezond van mond tot kont). Ook zijn talloze boeken over yoga de revue gepasseerd. 

Wil jij je verdiepen in yoga en ben je op zoek naar een goed boek? Lees hieronder mijn ongezouten mening over een aantal boeken uit de yoga literatuur. 

Beginnende yogi’s

  • Eerlijk over Yoga – William Broad

Miljoenen mensen zweren bij de heilzame werking van yoga. Het zou helpen tegen overgewicht, rugklachten, stress, angststoornissen, gebrek aan energie en bij seksuele problemen. Maar wat is nu écht waar? Welke oude wijsheden zijn achterhaald en welke worden door moderne inzichten juist bevestigd?

Recensie: 🙏🙏🙏

Het is interessant om te lezen welke onderdelen van yoga wetenschappelijk onderzocht zijn. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste resultaten zijn zeer positief (duh). De auteur slaat de spirituele kant van yoga wel volledig plat, wat begrijpelijk is omdat dit lastig meetbaar is. Maar wat mij betreft iets te kort door de bocht.

  • Go east! – Stine Jensen 

Go East! is een autobiografisch verslag van Stine Jensen en haar zoektocht door het spirituele (Wilde) Westen en een filosofisch onderzoek naar het ego, goeroes en andere ongemakken. Na jarenlange studie van de westerse filosofie en een werkzaam leven op de universiteit gooit filosoof en schrijfster Stine Jensen door een persoonlijke crisis het roer om. Op zoek naar meer geluk, rust en balans tussen lichaam en geest verkent ze de spirituele wereld en duikt in de wereld van mindfulness, yoga en meditatie.

Recensie: 🙏🙏🙏🙏🙏

Genoten! De schrijfster neemt je op nuchtere en geestige wijze mee in het verhaal van een Nederlandse filosoof die ondergedompeld wordt in de Oosterse wondere wereld van yoga.

  • Met een snufje yoga – Irina Verwer

‘Met een Snufje Yoga’ leert je hoe je op een toegankelijke, makkelijke en praktische manier een yogische keuken creëert: je leert wat te eten, wanneer en waarom – en uiteraard hoe je de heerlijkste gerechten maakt! In haar tweede kookboek deelt Irina haar favoriete en beste yogische recepten met je. Irina legt Ayurveda en de chakra-filosofie op een begrijpelijke manier uit en leert je hoe je de theorie in de praktijk kunt brengen.

Recensie: 🙏🙏

De titel sprak me aan, maar ik vergat de ondertitel en samenvatting te lezen. Het bleek een kookboek te zijn. Mijn fout, kan de schrijfster niets aan doen natuurlijk. Maar als je op zoek bent naar yoga verdieping zou ik een ander boek kiezen. 

Ervaren yogi’s 

Ben jij bekend met termen als kosha’s, nadi’s, chakra’s en samadhi? Dan is het tijd voor een volgende stap in de yoga literatuur. 

  • Yoga als Levenskunst – B.K.S. Iyengar

Yoga als levenskunst kan worden gezien als de kroon op het levenslange werk van B.K.S. Iyengar (India, 1918), grondlegger van de ook in deze streken populaire Iyengar-yoga en een van de meest vooraanstaande yogaleraren ter wereld. Het is vooral een filosofisch en beschouwend werk over Iyengars zoektocht naar totale vrijheid, innerlijke vrede en heelheid,waarbij het er uiteindelijk om gaat te leren leven als bewust en vrij mens,midden in de maatschappij.

Recensie: 🙏🙏🙏🙏

Iyengar geeft mooie uitleg over de verschillende aspecten van yoga. Dit boek zou ik aanraden als je al een tijdje yogaat, bekend met het achtvoudige pad en op zoek bent naar verdieping op de yogamat en daarbuiten. 

  • Zien door yoga – J Dijkstra

Zien door Yoga is het klassieke werk over de yoga. Beter bekend is het onder de naam ‘Yoga-Sutra’, de yoga-spreuken van Patanjali. Het boek bevat 195 aforismen, waarin zin en doel van de yoga worden uitgelegd. Hoewel ze circa 2000 jaar oud zijn, schetsen de aforismen een beeld van de werkelijkheid dat vandaag nog sprankelend en actueel is. Zien door Yoga is de enige Nederlandse vertaling rechtstreeks uit het Sanskriet.

Recensie: 🙏🙏🙏🙏

Met deze Nederlandse vertaling van de Sutra’s van Patanjali leer je over de grondbeginselen waar yoga op gestoeld is. Mooi hoe de Sutra’s na duizenden jaren nog zo treffend zijn. Het boek is absoluut niet makkelijk of toegankelijk. Wel heel mooi en inspirerend als je er de tijd voor neemt. Mijn tip is om steeds een paar sutra’s en uitleg te lezen en te kijken wat er bij je opkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *