7 lessen na een maand leven in de bergen van Noord Spanje 

Na de eerste maand in Spanje is het tijd voor de eerste evaluatie. Lees hieronder welke lessen ik in November leerde.

1. Kou is oké, modder is vreselijk
Het is ongeveer 20 graden kouder dan ik had verwacht. Zo nu en dan heb ik wel wat zelfmedelijden, maar eigenlijk laat ik me minder uit het veld slaan door de kou dan verwacht. Het maakt het leven heel overzichtelijk, omdat je meer bezig bent met je basisbehoeften. Als je bezig bent met ‘hoe houd ik mezelf warm?’ heb je automatisch minder tijd om over nutteloze zaken na te denken. Daarnaast maakt het gevoel van overleven het knus en avontuurlijk. Waar ik wel een gruwelijke hekel aan heb is kou+regen=modder. Er ontstaan hier na regen enorme plassen met dikke modder. De kleine stukjes ‘normale’ leefruimte die je hebt (caravan en schuur) veranderen al snel van woning naar stal. Dan is het hopen tot de zon weer gaat schijnen.

2. Luxepoes én outdoor avonturier

Het kan naast elkaar bestaan: genieten van luxe en genieten van kamperen. In mij leeft een enorme luxepoes en tegelijkertijd een outdoor avonturier. In Bali nam ik elke dag een massage, zocht luxe plekken op en ik hou echt van comfort. Gek genoeg geniet ik nu net zo veel (of misschien iets meer) van het leven in een koude caravan, in lelijke outdoorkleding en zonder warme douche. 

3. Irritatieloos leven
Ik besef me dat ik deze maand in Spanje bijna geen irritatie heb gevoeld. WOW! Normaal kon ik me toch meerdere keren per dag vreselijk irriteren aan dingen (lees: mensen). Zou het komen omdat ik ook weinig mensen spreek? Of leef ik een leven wat beter bij me past, waardoor irritatie als sneeuw voor de zon verdwijnt? We zullen zien of dit een tijdelijke opleving is, of dat ik lekker zen blijf. 

4. Ondernemen is fun, maar uitdagend

Het verschilt per dag hoe ik me over het freelance leven voel. De ene dag voelt het alsof de wereld aan m’n voeten ligt, stroom ik over van ideeën en creativiteit en zie ik een heel imperium voor me. De dag daarna pieker ik me suf over geld en zie ik mezelf staan in de rij van het Leger des Heils. Inmiddels komen er veel mogelijkheden op mijn pad en heb ik zelfs de luxepositie om opdrachten te combineren en te kiezen. Heel blij mee!

5. Leven zonder routine werkt niet voor mij

Fulltime werken hielp mij om routine en regelmaat te hebben. Dit moet nu vanuit mij komen. De eerste week had ik geen routine of planning. Ik bleef langer in bed liggen, zat te doomscrollen op m’n mobiel en kwam tot weinig. Het deed ook weinig goeds voor de interne rust. Dus nu hebben we een duidelijke dagstructuur, doelen en deadlines. Dat voelt en werkt goed! Er komt van alles van de grond en ik voel me voldaan aan het eind van de dag. 

6. Fysiek werk loont

Mijn halve werkdag bestaat nu uit klussen, waardoor ik veel meer beweeg dan in Nederland. Ook is het klussen vaak bevredigend (of uitermate frustrerend). Je ziet het resultaat van je harde werk met je ogen. Dit heb je bij werken met je hersenen natuurlijk minder.

7. Weerstand opzoeken op de yogamat 

Weerstand = groei! Ik volg 3 yogalessen per week. Weerstand kan op verschillende plekken zitten. Allereerst fysiek, door bv. stijfheid of doordat je spieren verzuren. Maar ook voor het opzoeken van mentale weerstand is yoga een goede. Voor mij werkt dit het best als ik tijdens de les denk: wat is dit sáái! Want het gevoel ‘saai’, voel ik enorm in mijn lichaam. Ik wil bewegen, afleiding zoeken, stoppen, zuchten en het liefst met yogablokken door de kamer gooien. Maar door toch in de houding te blijven, blijf ik mijn lichaam én mijn geest stretchen. En merk ik dat ik naast de yogamat ook beter met lastige gevoelens kan omgaan. Ben jij ook klaar voor een stretch? Doe dan is een lesje mee :).